Om Oss

Vi som jobbar på Perssons Garn

Linda
Butiksföreståndarinna

Caroline
Butiksbiträde

Butikens 70-åriga historia

͠

Butikens 70-åriga historia
Foto från 1952, bakom disken står Ingrid och Vivi.

Perssons Garn i Umeå öppnade i augusti 1952 i den då helt nybyggda utbyggnaden av det gamla VK-huset. Perssons Garn fanns då i 24 städer varav Umeå var den nordligaste av kedjans ”garnbodar”. Ansvarig för butiken i Umeå var butiksföreståndarinnan fru Ingrid Ljungquist, som var gift med Överste Ljungquist vid regementet K4.

Vivi Olsson blev anställd som biträdande föreståndarinna och i mitten av 1950-talet fick hon tjänsten som butiksföreståndarinna i Umeå-butiken efter att Ingrid tragiskt och hastigt avlidit.

Vivi och hennes man Rolf flyttade till Umeå 1952 när Vivi fick tjänsten på Perssons Garn. Eftersom Rolf jobbade åt Konsum så kunde han lätt att byta arbetsort. Han blev dock inte kvar på Konsum utan började istället jobba åt statliga vattenfall.

Eget garn och egna stickhäften

I butiken sålde de både stickgarner, vävgarner och tillbehör under det egna märket Perssons Garn och lanserade ett flertal stickhäften per år med med många fina stickmönster som än idag är eftertraktade hos samlare.

Perssons Garn

AB Perssons Garn var i mitten av 1900-talet en rikstäckande kedja med som mest 44 butiker eller så kallade “garnbodar”, från Malmö i söder till Luleå i norr.

Telefonnumret till butiken var redan vid den tiden 7117 och det numret har hängt med i snart 70 år, med några tillägg allt eftersom nummerserien behövt utökas och vårt nuvarande telefonnummer är 090-77 7117.

I Stockholm med 14 butiker, Malmö med 2 butiker och Göteborg med 2 butiker, var butikerna i vissa fall mycket stora och kunde ta upp nästan ett helt våningsplan av dåtidens moderna varuhus.

Kedjan upphör

Under slutet av 1970-talet och början1980-talet avyttrade AB Perssons Gran sina sista butiker och företaget upphörde. Vivi övertog butiken i Umeå, där hon fortfarande var butiksföreståndarinna och drev butiken vidare under namnet Perssons Garn Eftr.

I april 2011 lanserade butiken sin första webbshop och i och med detta så blev Perssons Garn åter igen rikstäckande, om än på ett nytt sätt.

Butiken har bytt ägare några gånger sedan 1980 talet, nu senast sommaren 2019 då Linda Edlund Fällman blev ägare av butiken och mycket har förändrats sedan butiken öppnade 1952.
Men än finns den ursprungliga kassadisken från 1952 kvar i butiken och fyller fortfarande sin funktion.

Vi säljer idag garn från flera leverantörer. Några av våra garnleverantörer är Sandnes Garn, Järbo, Svarta Fåret, Lana Gatto och Istex.